ARCHIEF CONCERTEN

 26 januari 2020 23 Februari 2020

 Slag om de wereld met Gunnar Graafmans

‘Beat is de basis voor een berg plezier’, zegt Gunnar Graafmans op zijn website. Gunnar Graafmans is de beat! Hij is drummer, vibrafonist en percussionist en, zo bleek tijdens zijn concert in de Opgang in Epse, ook zanger, componist en pianist. Gunnar arriveerde dan ook met een busje vol muziekinstrumenten.

         

Met zijn aanstekelijk enthousiasme en enorme muzikaliteit liet hij het publiek kennismaken met verschillende, slaginstrumenten en diverse ritmes uit Europa, Zuid-Amerika en Afrika. En passant kregen we ook nog een lesje over het ontstaan van de jazz.

Aan het eind van het concert hadden we allemaal een slaginstrument in de hand en deed het voltallige publiek actief mee het uitvoeren van de ritmesessie van het WK lied van 2014 in Zuid-Afrika.

 26 januari 2020 ‘ARPAMOR’,
oftewel Liefde voor de harp
door Claudia en Manito.

 

 

 

 

Claudia en Manito luidden deze eerste concertzondag van het jaar in met een en temperamentvol en gepassioneerd programma. 

Claudia speelde instrumentale stukken op de Latijns-Amerikaanse folkharp, een variant op de klassieke harp. Naast het instrumentale repertoire zong ze Spaanstalige liederen uit Paraguay, Venezuela, Mexico, Argentinie. Uiteraard werd ook het bekende El condor Peru pasa uit Peru ten gehore gebracht, waarbij het publiek de gelegenheid kreeg mee te zingen. Het geheel werd muzikaal bijgestaan door gipsygitarist Manito en tussendoor lichtte de liederen manier toe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het was een waar muzikaal feest.
Opgewarmd door zamba’s, rumba’s, tango’s, en bolero’s verliet het publiek de kerk,
de Hollandse kou in. 

17 NOVEMBER 2019

PIACELLO DUO met “Song of the birds”

Irene Venderbosch (piano) en Lisette Elders (cello) vormen sinds zeven jaar een duo. Voor dit concert, dat druk werd bezocht, had het duo een programma samengesteld, met werken uit de Romantiek van onder meer Franz Schubert, Edvard Grieg, Frédéric Chopin en Claude Debussy. Er was met name gekozen voor de wat zwaardere, dramatische stukken en omdat dit wel  paste bij het jaargetijde, werd het een sfeervolle zondagochtend.
Het publiek bleek vooral gecharmeerd van ‘Ständchen van Schubert, Solvejgs Lied uit de Peer Gynt Suite van Grieg en de Berceuse Après un Rêve van Fauré.

 

 

20 OKTOBER

2019

Rondom Mozart door het Waalkwartet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fluit, viool, altviool, cello

Heleen de Witte (fluit), Janneke Roelofs (viool), Anna Wierum (altviool) en Hugo Doesburg (Cello).  barokinstrumenten.

Het was voor een bomvol kerkje dat het Waalkwartet “Rondom Mozart” speelde.               En het publiek was niet voor niets gekomen want het kwartet musiceerde werkelijk virtuoos en het programma was zeer gevarieerd.                                                                     Zoals de titel doet vermoeden werden er niet alleen werken van Mozart ten gehore gebracht, maar ook van componisten die aan Mozart gelinkt kunnen worden.                     Zo werd Giovanni Paisiello, componist en tijdgenoot van Mozart door hem zeer bewonderd. Hendrik Andriessen op zijn beurt werd weer geïnspireerd door Mozart. Tschaikovski wordt wel de Russische Mozart genoemd.
Een buitenbeentje in het programma was, na een donderend applaus, de toegift van het kwartet, het Air van Bach.

 

22 SEPTEMBER 2019

VPSKeK, oftewel
Vocal Performance System Knapen en Knarren

VPSKeK  maakte er werkelijk een feestje van op 22 december in De Opgang in Epse. Gerrit Hiddink, Martin Schoenmaker, Mark Vermeeren en Joep Hopstaken swingden dat het een lieve lust was en het publiek, dat veelal uit 50-plussers uit de omgeving bestond, swingde van harte mee. 

VPS KeK staat voor Vocal Performance System Knapen en Knarren, maar Kek betekent natuurlijk ook gewoon cool. En dat zijn ze, ondanks het feit dat de vier heren inmiddels allen wel de status van krasse knar hebben bereikt.

Het kwartet zong alle liedjes in zuiver a capella en perfecte harmonie en hun repertoire was zeer divers. Zo werd  ‘Air’ van J.S. Bach, moeiteloos afgewisseld met een mooie close harmony versie van ‘How sweet it is to be loved by you’ van Marvin Gaye en het alom bekende ‘Bridge over troubled water’ van Simon and Garfunkel. 

Zo brachten de heren zo’n 14 liedjes ten gehore en een vermakelijke en verrassende toegift, waarin ‘In een rijtuigie’ van Harrie Bannink en Annie Schmidt plotseling van de originele bejaardenversie overging in een uptempo rap, verliet het publiek de kerk met een brede smile op hun gezicht.

Zondag 24 maart 2019      MEZZO PIANO

Het duo MezzoPiano van Enneke Schekman en Esther Scheerder werkt al veertien jaar samen. Dit is goed te merken in hun optreden. Ze hebben een heel nieuw programma samengesteld. Enneke, de mezzosopraan, leidt elk nummer mooi in, met een korte inhoud of aanleiding van het lied.

   

De muziek is geschreven door componisten uit de 20steeeuw: Kurt Weill, Astor Piazzolla en Fernando Obradors. Annie M.G. Schmidt is niet terug te vinden in het programma, terwijl dit wel in de aankondiging vermeld stond. Dit is voor mij wel enigszins een teleurstelling.Enneke heeft een fantastische uitstraling en is in staat om de emoties met haar zang, mimiek en lichaamstaal uit te drukken. We zien en horen verdriet, boosheid en zelfs wanhoop, maar ook vrolijkheid van allerlei personages uit de liederen.Esther speelt haar ondersteunende pianopartijen erg mooi en vlot weg. Ze trakteert het publiek  op een prachtige pianosolo: Café 1930 van Piazzolla.

Het helaas kleine publiek is tevreden, maar er komt onverwacht een toegift. Enneke verrast ons door naar de mensen toe te gaan en ze persoonlijk toe te zingen met de Habanera uit Carmen van George Bizet. Zij zong nagenoeg elke man in het publiek de liefde toe met volle overgave … Gevolg: luid staand applaus van de heren… maar de vrouwen vonden het ook prachtig en juichten mee.

Vandaag is het ook de laatste dag van bijna 10 jaar dat Marjanne Simoons meewerkt in de commissie Koffieconcerten Epse. Zij overhandigt de bloemen aan de artiesten en neemt afscheid van het publiek. Jackie Everwijn op haar beurt bedankt Marjanne voor haar jarenlange inzet en overhandigt haar het eerste knipkaartje dat de commissie in het leven heeft geroepen: 3 keer een concert voor €25. Marjanne hopen we zo terug te zien, straks als onze gast! Geert Dik bedankt Marjanne namens het hele team KCE met een lieflijk lenteboeket.
Trude Brockhoff wordt aan het publiek voorgesteld: zij neemt het stokje over…

Marijke Kersten

 

Zondag 24 Februari 2019 is de etherische lente dan echt begonnen met een Engels programma getiteld;  “the wind blowing through time.”
Een fluitconcert van Sabine D’Hont. Begeleid door Remco Jacobs haar zoon, zo bleek , op een barokgitaar.Van barok naar renaissance eindigend in zelf gecomponeerde songs door singer-songwriter Remco Jacobs.
Kwinkelerend begon de barok sopraanfluit met een Anoniem stuk uit Playford’s Musick Hand-Maid uit 1678. Schitterend, zo klonk uit ‘t publiek.
Inderdaad wat een heerlijk fris en opgewekt begin.

Bij ieder stuk werd vooraf iets verteld over de componist en of het tijdsbeeld. Na het vrolijke begin kwamen er wat melancholische stukken in een tijdsbeeld van ziekte als de pest en met de dood om de hoek.

Grounds zo werd verteld was een muziekstuk waarin de bas constant was; gespeeld op barokgitaar en met een wisselende melodie. Ze kwamen 3 x voor in het programma. Matthew Locke, Holborne ,Jacob van Eyck, Purcell, Dowland volgden elkaar op in een mooie setting van instrumentale stukken en soms een lied. Ook de fluiten werden afgewisseld van barok sopraan dan weer de tenorfluit ofwel een soort traverso en tot slot de basfluit. Sabine had een lievelingsfluit bestaande uit mammoet i.p.v. Ivoor. Dit klinkt nog mooier en maakt de fluit heel zwaar. Haar meest waardevolle instrument. Warme klanken gaf het de hele morgen door.

Remco wisselde naderhand zijn barokgitaar voor een akoestische gitaar om zijn eigen liederen te bezingen en begeleiden; een sfeerbeeld van Atlantis en songs ontstaan   d.m.v. 14 daags gemaakte zelfportretten. Remco had een mooie zachte lieflijke stem. Zo klonken zijn liederen voornamelijk minnend en met een wat binnensmondse engelse uitspraak. Hij vertelde met verve.

   

Een vol programma en tevreden en voldaan ging men na de staande ovatie en de bloemen naar huis. De muzikanten waren erg blij met de mooie akoestiek en het publiek. Sabine komt graag weer terug zo liet ze weten.

Trude Brockhoff

 

 zondag 27 januari 2019
Porgy en Bess in 59 minuten

door Duo Thee             

De eerste bezoekers kwamen al vroeg binnen en dat gaf een gevoel: het gaat vast druk worden…Maar helaas waren er maar iets meer dan 30 mensen op deze voorstelling afgekomen. Erg jammer, want… dit creatieve theater, dat de beroemde opera van Gershwin subliem neerzet, is het bezoeken meer dan de moeite waard!!

Duo Thee, twee muzikanten én theatermakers. Een eenvoudig podium en in het midden een creatieve kapstok met attributen, die nodig zijn om duidelijk te maken welke rol ze vertolken. Een grote hoed voor Bess, een zwarte hoed voor de weduwe Serena en een pet voor Porgy en zo nog veel meer hoeden, petten en sjaals…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ze komen acterend van achteren door het publiek ritmisch het podium op, zodat iedereen direct meegenomen wordt in het verhaal. Een opgerolde doek symboliseert de baby, die later weer met de zwarte kant er van als lijkwade gebruikt wordt. En zo heeft dit duo op een meesterlijke wijze met heel weinig heel veel neergezet. Zij maken hun eigen principe ‘minder is meer’ méér dan waar! Anna Maria Roos  is werkelijk een zangeres met een prachtige stem met enorme impact.  Cornelie Wannee speelt erg mooi en loepzuiver haar altviool en meerdere instrumenten.Verrassend is de manier hoe ze – zonder woorden – enkelen uit het publiek ook een rol geven.

Musici die ook kunnen acteren én zelf een theater neerzetten zijn zeldzaam.

Porgy en Bess in 59 minuten… een aanrader!

 

Marijke Kersten

 

Benefiet concert voor Stichting Sonoro op 16 december 2018

met Felicia van den End (fluit) en Pepe Garcia (percussie)

Dit koffieconcert zullen velen zich lang herinneren! Pepe begon met een verrassende percussie op verschillende voorwerpen en met een knorrend varkentje tussendoor waardoor iedereen begon te lachen en de sfeer gezet was. Felicia speelde hier tussendoor in een razend tempo “The Flight of the Bumblebee” van Nikolai Rimsky- Korsakov waarmee zij ooit de tweede prijs had gewonnen. Al met al: een verrassend spektakel als opening.

Hierna speelde Felicia virtuoos een werk van Bach, waarna Ravi Shankar werd ingezet met een strijkstok op een klankschaal die prachtig in harmonie overvloeide in de dwarsfluit. Om stil van te worden…

Felicia speelde hierna solo een werk van de Nederlandse componist Sigtenhorst Meyer: een prachtig werk dat het heiige Nederlandse landschap vertolkt in mineur.

Hierna werd de boel opgevrolijkt door Pepe, die begon te vertellen dat hij die ochtend bij het inpakken van zijn benodigdheden dacht: wat zal ik eens meenemen?Hij toonde ons allerlei voorwerpen die hij op een lessenaar had liggen, zoals onder andere een doosje met nietjes, een niettang, een rasp, een plastic speelgoedautootje, Marokkaanse castagnetten, niet te vergeten het komische varkentje en vingerhoedjes, om deze “instrumenten” te bespelen: en het klonk prachtig. Ook showde hij de “wooden box” met snaren er in, waardoor het slagwerk een extra trilling krijgt; en nog een grote Mexicaanse vingerharp die vele male groter is dan de ons bekende vingerharp.
En toen begon het…Pepe leerde het publiek hoe hij de kinderen in Mexico enthousiast krijgt voor muziek, ritme en percussie… en daar ging ie… eerst wat klappen, waarna hij met zijn hele lichaamstaal duidelijk maakte dat het publiek mee moest doen. En ja hoor! IEDEREEN KLAPTE ZIJN RITME NA, HET WERD EEN VROLIJK FESTIJN! Hij verzon allerlei percussie geluidjes met de handen… Wat een leuke enthousiaste man. De kinderen die op de voorste rij zaten genoten van dit spektakel. Maar zij niet alleen hoor… aan het volume te horen deed iedereen mee!!

Na een werk waarin fluit en percussie elkaar afwisselden, droeg Pepe een gedichtje voor over de aarde die ons groei, bloei, liefde en vruchten geeft en speelde hij op een Mexicaanse kleine gitaar van het formaat ukelele.

Het einde van de voorstelling werd ingeluid met een korte beschrijving van hun stichting Sonoro, die zij hebben opgericht om Mexicaanse kinderen de taal van de muziek te leren en ze zodoende te verrijken, dat de criminaliteit om de hoek, verder van hun en hun omgeving af komt te staan. Een mooi doel, waarvan zij zien dat het zijn vruchten afwerpt en daarom willen ze proberen de stichting uit te breiden.      


Ze sluiten dit concert af met een fantastische combinatie van piccolo en percussie, waarvan hun plezier in samen muziek maken er van af spettert.

Het gehele entree geld gaat naar Stichting Sonoro. De bezoekers hebben gul gegeven! Bijna iedereen doneerde extra!

Felicia en Pepe : heel veel succes met jullie stichting Sonoro en hopelijk tot een volgende keer!                                                                                                                                                  Marijke Kersten

 

James Oesi

Concert op 18 november 2018

Wat een verrassend concert!!

James Oesi is werkelijk een top-musicus!
Een musicus van groot formaat in het kleine Epse…

Wat een virtuositeit!

James kwam bescheiden op. Een kleine man met een enorme bos krullen, die hem heel erg typeert. Steeds gaf hij een heldere informatieve uitleg vooraf. Al in zijn eerste nummer Psy van Berio mochten wij kennis maken met zijn virtuositeit.

 

Wat een klasse!!

De Cello suite van Bach, no. 4 van de 6 geschreven suites, was oorspronkelijk geschreven voor Luit. Ongelofelijk moeilijk om dit op een contrabas te spelen. Ikzelf vond dit zware muziek, versterkt door de zware tonen van de contrabas. Maar Bach-liefhebbers zullen er van gesmuld hebben.

Wat een kunstenaar!!

James wisselde de twee volgende stukken van het programma om. Het werk van Vaskswas speciaal geschreven voor de contrabas voor het Duitse ARD concours en daardoor een extra grote uitdaging voor de speler: James strijkstok en vingers dansten over het instrument en zijn haren dansten mee. Allerlei technieken van plukken en korte en lange streken over de snaren wisselden zich in snel tempo af en zelfs op het laatst zong James mee, een verrassende tenor die prachtig harmonieerde bij zijn contrabas.

Wat een trefzekerheid!!

Het vierde stuk was van Rabbath, die als jonge leerling van 16 jaar al snel zijn leraren in Parijs eruit speelde en evenals James ook een geboren contrabassist. Hij begon met een verrassende toon, voor mij klonk het mechanisch en toch heel muzikaal. Weer een verrassing dus… want dit had ik nog nooit gehoord! Een top moeilijk stuk en dit is ook werkelijk topsport! Snel en trefzeker weet James met zijn kleine ranke vingers dansend over dit grote instrument met forse snaren de juiste toon te zetten! Middels een groots crescendo opklimmend naar een geweldig hoogtepunt!

Wat een hoogtepunt met een zeer geslaagde humoristische verrassing!!

Failing gecomponeerd door Johnson. A very difficult piece for solo string bass… James begon ineens in het Engels te praten  en tegelijk te spelen, eerst minimalistisch, langzaam en geleidelijk sneller… Een expressief werk met een verrassende tekst over ‘tekortkomingen’. Al Failing, succeed in failing! Vertellend, dat niemand weet of hij nu faalt of foutloos speelt… Wat een humor! Maar ook wat een top kunstenaar om dit te kunnen!

James Oesi kan werkelijk alles aan op de contrabas!!

James, dankjewel voor dit verrassende bijzondere concert!

We hebben dit keer meerdere fijne reacties binnengekregen van mensen die enorm genoten hebben van James en zijn contrabas.
Het is jammer dat er nog geen 40 bezoekers kwamen. Velen hebben dus een geweldig en uniek concert  gemist op TOP niveau…

Marijke Kersten

 

Heeft u dit concert gemist of wilt u het nogmaals beluisteren? Dat kan als u onderstaande link aanklikt:

Cello Suites van Bach

Bass Trip van Peteris Vasks

en Failing, a very difficult piece for solo string bass van Tom Johnson

 

Terugblik op 21 oktober 2018

 Het Hobbema Trio

Dit keer ben ik wat later met een verslagje schrijven over mijn beleving van het laatste koffieconcert. Nu, dagen later, moet ik nog steeds denken aan de enorme bevlogenheid van dit trio! Wat een enthousiasme en wat een mooie samenwerking!

Ik was vooraf bang, dat ik het saai zou gaan vinden, maar hier was allesbehalve sprake van. Eén groot en lang concert van Tchaikovsky en nota bene ook nog in mineur… maar het was van begin tot eind boeiend en enthousiast gespeeld, afgewisseld met enkele delen majeur: ik heb mij geen moment verveeld, en om mij heen kijkend: ook het publiek bleef uitermate geboeid luisteren!

Jussi Paananen de violist deed het voorwoord en Jeanny Beerkens de celliste gaf nog enige uitleg halverwege de uitvoering.
Tchaikovsky heeft zichzelf overwonnen om toch een trio te schrijven voor piano, cello en viool en de musici hebben zichzelf overtroffen met dit prachtige werk! De vingervlugheid van de pianiste Yumi Toyama was adembenemend.

Fijn dat we nu ook een pianiste in ons eigen team hebben, Tooske Hinloopen, die Yumi Toyama terzijde stond met het omslaan van de bladzijden!

Het concert eindigde met een dodenmars en toch voelde het licht!

Marijke Kersten

Het Hobbema Trio wordt gevormd door violist
Jussi Paananen en celliste Jeanny Beerkens en pianiste Yumi Toyama

Gerdien Paalman en Caspar Rodijk op 23 september 2018

 EENVOUD SIERT

Vanmorgen hebben we met veel plezier geluisterd naar sopraan Gerdien Paalman en pianist Caspar Rodijk.

Het decor is rust, Gerdien in een eenvoudige zwarte jurk en Caspar onopvallend achter de zwarte piano. Achter hen worden de componisten in zwartwit foto’s geprojecteerd. Een stille harmonie… die door de prachtige sopraanstem van Gerdien tot leven wordt gezongen.

Na de inleiding door Marjanne Simoons is de microfoon niet meer nodig. Gerdien vult met groot gemak de ruimte van de kerk. Het programma is afwisselend, zeker mede door de twee prachtige pianosolo’s van Caspar. De gezongen liederen, de meeste vormen cycli, zijn droevig, soms melancholisch en afgewisseld met enkele opgewekte songs. Opvallend is het nummer van Sergei Rachmaninov: Vocalise. Een lied waar geen tekst voor geschreven is, maar wat ook niet nodig is, omdat de intentie van de klank en de melodie in feite meer zeggen dan woorden. Ik vind het zelf in feite verademend dat je zonder woorden en tóch zang meer muziek hebt. Je hoeft niet naar de tekst te luisteren en je kunt het moois zo beter in emotie ontvangen.

Er is een niet heel groot maar wel een select publiek gekomen om dit duo te horen samenspelen. Iedereen is zeer aandachtig en geniet zienderogen.

Caspar vertelt na het applaus, dat hem – op het conservatorium voor orgel – pianospelen was afgeraden. Maar hij voelt zich meer aangetrokken tot de piano en heeft daarom de blijkbaar niet-wijze raad in de wind geslagen. Het publiek reageert instemmend!

Na het optreden en de bloemen is er belangstelling uit het publiek voor de beide artiesten om nog wat na te praten.

Weer een rijke ervaring rijker…

Marijke Kersten

 

 

Zondag 15 april 2018

Two of a Kind: virtuoos!

Two of a Kind is dit duo zich gaan noemen, toen ze ontdekten, dat ze goed konden samenspelen. Twee mensen met eenzelfde instrument, een donker- en een lichtkleurige cello, een man en een vrouw, beiden vrijwel gelijktijdig master afgestudeerd… en dan verwacht je: dit kan wel eens saai worden.
Nee, juist niet!

Wat een verrassend gevarieerd programma hebben deze twee jonge cellisten neergezet!

 

 

 

 

 

 

 

 

Hanne Steffers en Sebastiaan van den Bergh twee bevlogen cellisten, die werkelijk elke techniek beheersen. Ik verbaas mij over wat je met een cello kunt bereiken.                  Het warme veelzijdige geluid van de celli komt in het kerkje met zijn goede akoestiek prachtig tot zijn recht.

Het eerste muziekstuk wat ze ten gehore brengen is van G.P. Telemann. Enkele bezoekers verheugen zich vooral erg op deze uitvoering: Sonata in Bes TW; 40:107 arr. Lauro Malusi.
Ik word direct gegrepen door de levendigheid van deze muziek. De musici spelen gevarieerd en om beurten begeleiding en melodie, wat een heel bijzonder effect geeft.

   
Het tweede werk is van G. Ligeti, een moderne componist die in 2006 overleed. Suite for cello solo wordt gespeeld door Hanne; ze vertelt dat dit haar tweede concert is dat ze met haar nieuwe strijkstok speelt. Hiermee geeft ze aan hoe belangrijk ook de strijkstok is om een instrument goed te kunnen bespelen. Hanne geeft met dit moeilijke werk een ode aan haar stimulerende tante Ganna, die hier in de buurt woont en trots aanwezig is.               Het werk begint met verrassende uithalen en heeft veel bijzondere klanktexturen. Een knap staaltje als je dit kunt spelen. Ik houd helemaal niet zo van moderne klanken, maar ik blijf van begin tot eind geboeid…

Drie van de tien duo’s van Glière speelt het duo weer samen.                                        Sebastiaan leidt dit stukje in en vertelt dat je het hele werk in feite moet ervaren als een schilderij, dat als een patchwork een totaal maakt. In dit werk is de Russische achtergrond van de componist te herleiden. Het eerste is snel en grappig, het tweede is vloeiend en melodieus en het derde vlot en enthousiast.

Een hoogtepunt brengt Sebastiaan met zijn solo van Z. Kodály; sonata for cello solo opus 8, deel ll uit 1915. De muziek is bizar, van introversie naar extase, van tederheid naar ruige zigeunerdansen,  alles komt voorbij. Ik vermoed, dat de hele zaal zich heeft zitten te vergapen aan de technieken die de cellist weet toe te passen. Wat een vingervlugheid, wat een creatief gebruik van het instrument en wat een top prestatie zet hij hier neer!          Voor mij is dit echt een cadeautje…

Het laatste werk is van J. Offenbach, een Duitser van geboorte en een cellist en docent uit Parijs. Dit is het vijfde muziekstuk van de zes etudes die hij schreef voor zijn studenten en die hij ook met hen samen speelde. Een werkelijk heel romantisch vloeiend stuk dat mij diep raakte. Een prachtige afsluiting.

Dit duo  heeft vandaag een klein aandachtig en zeer tevreden publiek gehad. Zij verdienen echter een groot podium omdat zij groots spelen! De vijf componisten, geprojecteerd op de kerkmuur achter de musici keken heel tevreden neer op deze twee talenten, terwijl  hun geschreven muziek prachtig en virtuoos ten gehore  werd gebracht.

Team koffieconcerten wenst Two of a Kind alle goeds voor de toekomst!

Marijke Kersten

 Zondag 4 Maart

Flor d’Luna: FADO muziek op zondag 4 maart 2018

 

Al direct bij de start van het concert vertelt Marcel Verheugd, de gitarist en
componist, met voelbare weemoed, dat dit het een na laatste optreden is van
Flor d’Luna.

Daarom hebben zij ook de titel van het programma veranderd van ‘Een deur naar de rivier’ naar: Alles verandert!’, tevens de titel van het eerste nummer. Het hele programma krijgt hierdoor een andere inhoud: de volgorde is anders en enkele liederen zijn weggelaten en andere toegevoegd. In het begin voelt het lastig met een prachtig programmaboekje in je hand, maar toch ook mooi, omdat de musici in staat zijn door hun uitgebreide repertoire hun stemming middels hun eigen nummers weer te geven.

Marcel vertelt over de wortels van de FADO in Lissabon zonder microfoon, omdat dit afbreuk zal doen aan hun optreden dat ook zonder versterking wordt uitgevoerd. Gelukkig is hij goed te verstaan tot achterin de zaal, die helemaal vol is. Het eerste lied belooft een mooi programma met uitstekend op elkaar ingespeelde musici: zangeres Carla Koehorst; celliste Manuela Verbeek en gitarist Marcel Verheugd.

Na het bekende tweede nummer ‘Barco negro’ applaudisseert het publiek erg enthousiast en vraagt Marcel of we misschien kunnen proberen na de volgende liederen middels een stilte de muziek dieper te ervaren. En dit werkt! De stiltes geven inderdaad een grotere intensiteit aan de beleving van deze prachtige muziek.

Het derde lied is een zacht en intens wiegelied voor kinderen waarin de boodschap verwerkt zit: “leef zonder te willen”. Ik vind dit zo’n mooie boodschap, juist in deze tijd, waarin kinderen alles lijken te krijgen wat ze willen…

Het volgende lied is gebaseerd op een gedicht uit Zutphen: “eens waaien onze namen in de oude wind…” en lied nummer 6 wordt ingeleid door Manuela middels een door haar voorgedragen gedicht: ‘Dit’(Isto). Deze balkonscène zingt Carla samen met Marcel, wat het een mooie afwisseling maakt.
“O vento da mudança” is een heel meeslepend nummer en ik krijg zo’n zin om te gaan dansen! Er blijkt dat een van de toeschouwers haar plek in de zaal inderdaad verruild heeft met een dansplek op de gang! In ‘Se o rio de fluir deixasse’ (als de rivier stopt met stromen) declameert Marcel een eigen gedicht over de IJssel, wat er zou gebeuren als die niet meer stroomt… leven en liefde vloeien weg, maar nog veel meer! In dit lied wordt er ook Nederlandstalig gezongen.

Liederen acht en negen gaan enthousiast over zingen ‘Cantai!’en redenen om muziek te maken ‘Motivo’. Beide slepen je energiek mee!

Het is werkelijk een fantastisch concert geworden met drie hele goede musici die een prachtige FADO sfeer weten neer te zetten. Het publiek is laaiend enthousiast en na het geweldige applaus geeft Flor d’Luna nog een toegift!

Met de woorden: Liefde voor de muziek verandert nooit! eindigt Flor d’Luna dit concert.

Jammer, ja heel jammer dat dit geen voortgang meer krijgt.

Het laatste optreden van Flor d’Luna kunt u nog beluisteren in Zutphen op 20 april.
Zie hiervoor hun website: www.flordeluna.nl

Wat zijn wij, team KoffieConcertenEpse blij met de jonge kinderen die zijn komen luisteren, waarvan een jongetje van 6 jaar die zelf al cello speelt. Kinderen, die goed stil kunnen zijn,
zijn daarom bij KoffieConcertenEpse altijd welkom en hebben gratis toegang!

 Marijke Kersten

21 Januari 2018

Nagenieten van een virtuoos eerste concert in 2018

Vandaag, 21 januari, heeft Duo Mandolino opgetreden en ik heb niets te veel gezegd in de aankondiging dat het een bijzondere klankbeleving zou gaan worden!
Een concert met mandolines in de hoofdrol is uitzonderlijk… Helaas was de opkomst niet zo groot als de vorige keren, waarschijnlijk omdat de mandoline als concert instrument minder bekend is. Een gemiste kans… zal later blijken…

We hebben vandaag gehoord en gezien wat voor een afwisselende muziek je ook met mandolines kunt maken. Marina Eckhardt en Svetlana Tratch hebben echt alle sferen neergezet van zacht en lieflijk tot modern en opzwepend.

Willie den Hollander begeleidde het concerto van Vivaldi op het orgel, maar koos er later voor alle andere werken op de piano te ondersteunen. Haar spelen zorgde er voor dat de mandolines mooi ingebed en gedragen werden.

Marina leidde de muziek in en vertelde dat dit concert voor henzelf een mooie opstap is naar de CD die ze over twee weken gaan opnemen. Hun spelen was virtuoos, ongelofelijk knap met snelle vingerzettingen en lange tremolo’s. Er is veel, heel veel oefening voor nodig om tremolo’s te spelen, maar om er ook nog zo’n rijke afwisselende kleur aan kunnen te geven, onderschrijft hun hoge niveau van spelen.

Raffaele Calace, de ontwerper van de mandoline, heeft een stuk geschreven speciaal voor een Japanse prinses: Romanza. Dit werk speelde Marina zo lieflijk, met de piano op de achtergrond, dat het iedereen wel heeft moeten raken. Maar ook Passione Amorosa van Botessini deed zijn naam eer aan; de beide mandolinespeelsters raakten zelf ook gepassioneerd tijdens het spelen, ze hadden er zichtbaar plezier in.
Het Tango en Rumba van de Russische gitariste Elena Poplyanova werden door Marina prachtig vertolkt; het publiek werd er ook losser door, omdat het zo lekker in het gehoor ligt en je bijna wilt gaan meedansen. Verrassend was de aanzet van de Rumba op de piano op de allerlaagste tonen.

De drie musici zijn heel goed op elkaar ingespeeld, ze verstaan elkaar middels een minuscuul gebaar en de sfeer was gezellig en vooral ontspannen. Ik kreeg bijna het gevoel in een huiskamerconcert te zijn; prettig onbevangen en de tijd nemend om het volgende werk goed voor te bereiden.
Het werk van Grivel was duidelijk een modern stuk en Svetlana leek met haar mandola (een tenormandoline) geluiden van de wind te maken. Ik moest echt even aan de heftige storm van afgelopen week denken. Het is een modern stuk, maar een knap staaltje van de beide mandolinisten, verrassend mooi en een fijne afwisseling.
De laatste vijf stukjes van ook weer een Rus Dmitri Shostakovich waren heerlijk licht en bij de Elegy prikten mijn ogen. Bij de Waltz en de Polka zag ik luisteraars glimlachen en vrolijk mee bewegen.

Het kan niet anders dan dat iedereen van dit verrassende concert heeft genoten. Ik hoorde alleen maar enthousiasme en zeer tevreden bezoekers, wat ook bleek uit een staand applaus.

Marijke Kersten

Voor meer informatie kunt u kijken op de site:
WEBSITE DUO MANDOLINO

19 november 2017

Een tangofeestje met  Toca Tango

De in rood met zwart geklede orkestleden vullen met 3 vrouwen en 5 mannen het hele podium. Zij hebben er zin in… en het publiek ook! Het kerkje is ook dit keer helemaal vol!
Toca Tango (= speel de Tango) bestaat al bijna 25 jaar in steeds wisselende samenstelling, maar de laatste zes jaar is deze groep naar hun eigen tevredenheid stabiel.

Ze beginnen met ´Toda ma vida’ een welbekende tango die lekker in het gehoor ligt en meteen is duidelijk dat de zangeres Sophie Bekkering vol passie bij elk lied de juiste toon zal aanslaan.
Wat vind ik het jammer dat ik geen Spaans versta. Gelukkig is het orkest goed in staat om de verschillende sferen mooi neer te zetten. Vooral de bassist heeft een duidelijke ondersteunende functie en leeft zich bijna dansend uit op zijn zeer donkerhouten instrument. Alle instrumentalisten spelen erg mooi en goed; de pianist opvallend onopvallend maar onmisbaar. Arend Veldkamp wisselt zijn bandoneon, die zoals hij vertelt zijn oorsprong vindt in het voormalige Oost Duitsland, steeds af met zijn accordeon, heeft de lead en speelt de moeilijkste partijen.

Toca Tango brengt enkele kleine wijzigingen aan in het programma. Soms wordt er iets over het volgende lied verteld maar ook hoe de tango in Zuid Amerika is ontstaan uit verschillende culturen, migranten uit Europa en zelfs mensen die door de slavenhandel in Zuid Amerika terecht waren gekomen hebben hun steentje bijgedragen aan deze bijzondere muziekvorm, die pas ontstaan is na 1880.

De instrumentale ‘Romance del diablo’ (de romance van de duivel) begint ook heel vals, en ik bedoel hier niet valse muziek, maar de duivelse valsheid is zo mooi te herkennen. In het navolgende ‘La muerte del angel’ (de dood van de engel) zijn de wanhoop en smeekbeden aan de duivel om haar te sparen onmiskenbaar waarneembaar.
Ik word enorm verrast door ‘Buenos aires hora zero’ waarin een bijzondere midden nachtelijke sfeer wordt neergezet: ik ervaar de donkere verlatenheid en hoor krassende uilen en luguber ongedierte: je zou er bang van worden… De instrumenten worden hiertoe bijzonder gebruikt, zoals de viool die op de snaren achter de kam lelijk kan krassen.
Alle drie zijn heel bijzondere composities van Astor Piazzolla.

Na een mooi applaus stelt een van de accordeonisten voor om de stoelen aan de kant te zetten om tijdens de toegift te gaan dansen. De stoelen worden niet verplaatst, dat geeft te veel onrust, maar gedanst wordt er wel! Dit geeft zo’n bijzonder sfeertje, je ziet de dansers en het hele publiek echt vrolijk worden. Een mevrouw vertelt mij dat ze dit weekend 25 jaar getrouwd zijn met destijds vooral tangomuziek op hun bruiloft. Het echtpaar danst op dit Toca Tango tangofeestje hun volgende 25 jaar in!

Marijke Kersten

WEBSITE TOCA TANGO

22 oktober 2017   Rondom Telemann
ten gehore gebracht door La Soranza

Blijkbaar is barokmuziek erg geliefd, of is La Soranza bekend: de opkomst was groot ondanks het slechte weer; er moesten zelfs stoelen bijzet worden… Vandaag was het een koffieconcert zoals je altijd hoopt dat het wordt!

img_6404

Een volle zaal maakt de musici natuurlijk enthousiast. En enthousiast waren de vier instrumentalisten! Want zoals Marjanne Simoons zo mooi bij de afsluiting verwoordde: “Ook de sopraan werkt als een instrument mee met de andere drie, en deze ademen op hun beurt mee met de sopraan!” Prachtig verwoord, want de harmonie en de goede samenwerking spraken boekdelen.

img_6408

De sopraan Herma Holtrigter vertelde over Purcell en Händel, tijdgenoten, maar elkaar nooit ontmoet, omdat Händel pas 10 jaar was toen de jonge Purcell op 35 jarige leeftijd overleed. Zij heeft de twee Engelstalige liederen van Purcell, gevolgd met Duitstalige werken van Händel, prachtig vertolkt.
Ineke Kuiling speelde het hele optreden mee op haar klavecimbel en zo onderbouwde zij prachtig de sfeer van de barokmuziek met dit instrument.
Elsa Bunk speelde virtuoos vol overgave haar blokfluiten, ook vertelde zij enthousiast over de musici zoals Telemann (“álle lof voor Telemann”) en Händel, die zelf blokfluit hadden gespeeld en dat het als fluitist zo mooi is dat te kunnen ervaren.

img_6405

Frans Kouwenhoven vertelde welhaast verliefd over zijn cello ‘de oude dame van 320 jaar’, die hij stap voor stap herstelt in haar oude glorie. Hij speelde begeleid door het klavecimbel Sonata in D-groot van Telemann. Het cello geluid vond ik opvalland mooi en warm, mede waarschijnlijk omdat het zo’n oud instrument is.

Telemann werd in het daglicht gezet omdat hij 250 jaar geleden is overleden. Met het laatste lied “Seele, lerne dich er kennen” ook van Telemann zette Herma het publiek aan het denken, door een kleine samenvatting te geven van de tekst die zij ging zingen: “De mens is te zwak, veel te zwak om perfectie te bereiken. Pas na ons overlijden zullen wij ontdekken wat perfectie is… “

En tóch vond ik dit koffieconcert de perfectie nagenoeg benaderen!

La Soranza heeft zelf voor de liedteksten op papier gezorgd , waar ik en waarschijnlijk velen met mij, dankbaar gebruik van hebben gemaakt.

Marijke Kersten

 WEBSITE LA SORANZA

 

24 september 2017

Warme celloklanken met vurig pianospel

Het nieuwe seizoen 2017/18 werd geopend met de zeer bevlogen pianiste Sofia Vasheruk en de bewogen celliste Hanneke Rouw.

img_6151

Er stonden onder meer twee cellosonates stonden op het programma. De dames hadden de moeilijke stukken goed ingestudeerd. Hanneke Rouw bespeelde haar cello zelfs geheel zonder bladmuziek. Af en toe hoorde ik boventonen, maar die onderbouwen vooral hoe moeilijk een cello te bespelen is. Sofia Vasheruk speelde gepassioneerd en op hoog niveau.

Sofia zou twee stukken van Debussy solo ten gehore brengen, maar kondigde het publiek aan nu liever twee andere stukken te willen voordragen.
Voor de levendige bekende nocturne nr.20 van Chopin is een bijzondere vingervlugheid nodig om de trillers en loopjes goed uit te laten komen, maar die waren voor Sofia  geen enkel probleem. Het publiek  waardeerde heel erg de wals no.2 uit Morceaux de salon opus 10 van Rachmaninov, maar ook zijzelf werd duidelijk blij tijdens het spelen hiervan.

De cellosonate van Lalo wordt volgens Hanneke Rouw minder ten gehore gebracht dan zijn celloconcert. Volgens haar ten onrechte en juist daarom wil zij deze sonate meer bekendheid geven. Het was een bijzonder muziekstuk, met veel afwisseling in timbre en kleur wat we zowel op de piano als cello konden waarnemen.

Het concert werd afgesloten met een solo optreden van Hanneke, waarin zij twee delen uit de cellosuite no.1 van Bach met haar intentie ten gehore bracht.

Het concert duurde door de twee volledige sonates en een pauze van 10 minuten wat langer dan doorgaans, maar ik vermoed dat menigeen hier juist blij mee was!

De dames ontvingen een hartelijk staand applaus en elk een mooi boeket bloemen…

Marijke Kersten
WEBSITE HANNEKE ROUW
WEBSITE SOFIA VASHERUK

9 april 2017
Ivette van Laar en Ellen Lutz

concert-ivette-en-ellen-samen

Frauenliebe und Leben is de titel die Ivette van Laar (zang) en Ellen Lutz (piano) hun programma gegeven hebben; genoemd naar de cyclus van 8 liefdesliederen die Schumann in zijn euforie in 1840 in enkele dagen schreef en nu ten gehore gebracht door deze twee dames.

Helaas was de opkomst minder, waarschijnlijk door de onverwachte prachtige lentedag. Ook ik heb getwijfeld of ik wel naar de uitvoering wilde gaan, maar het was alleszins de moeite waard anderhalf uur zon in te wisselen voor dit verrassende optreden.

De liederen werden prachtig gezongen en gespeeld. Een waarlijk duo dat uitstraalde met warm enthousiasme te zingen en te spelen. Ivette vulde het halflege kerkje direct met haar prachtige volleerde sopraan.
Ellen begeleidde haar collega virtuoos en vol overgave. De goede samenwerking was duidelijk te zien.

Verrassend waren de liederen van de Nederlandse componiste Bertha Frensel Wegener-Koopman. Moderne muziek uit het begin van de vorige eeuw met soms tegenstrijdige klanken en toch heel harmonieus!

Het publiek (klein maar fijn) was dan ook laaiend enthousiast en waardeerde het duo met tweemaal een staande ovatie! Een toegift werd met liefde gegeven evenals enige uitleg dat de liederen werkelijk met ervaren hart en ziel werden gezongen en gespeeld.

Verrijkt ’s middags nog 6 uren van de zon kunnen genieten…

Marijke Kersten

concert-ivette-van-laar-2 concert-ellen_lutzconcert-ellen_lutz-2concert-ivette-van-laar-1
WEBSITE IVETTE VAN LAAR

 26 februari 2017

Regina Ederveen

In een behoorlijk volle kerk bespeelde Regina Ederveen deze zondag twee verschillende harpen. Haar Keltische harp en de grote harp met pedalen.
In het programma kwam de veelzijdigheid van beide instrumenten heel goed tot zijn recht.

2017-02-26-regina-ederveen-keltische-harp

Met acht vingers (de pinken worden niet gebruikt) liet zij het enorme bereik van de harp horen,  nl zeven octaven. Vergelijkbaar dus met een vleugel. Haar vingers bewogen zich niet alleen horizontaal maar ook verticaal over de snaren waardoor de kleur van de klank veranderde.

2017-02-26-regina-ederveen-grote-harp

Regina speelde enkele prachtige eigen arrangementen van bekende en minder bekende stukken. Maar ook het stuk “Baroque Flamenco” van Henson-Conant was ronduit indrukwekkend. De harp fungeerde hier niet alleen als tokkelinstrument, maar ook als slaginstrument. Door het ritmische tikken op het hout van de harp kwam de Flamengo goed tot leven.

Prachtig concert!

 

 WEBSITE REGINA EDERVEEN

29 januari 2017
Hobbema Trio

Een staande ovatie viel het Hobbematrio aan het eind van het programma ten deel.
Jussi Paananen, Jeanny Beerkens en Yumi Toyama hebben met hun gepassioneerde spel een gevoelige snaar geraakt bij het  publiek.

Hobbematrio

In Haydn’s piano trio No. 39 in G, geschreven in 1795 kwam de perfecte techniek van pianiste Yumi Toyoma zeer overtuigend tot uitdrukking. Het is misschien Haydn’s bekendste piano trio met de bijnaam “Gypsy”, vanwege het laatste deel, een rondo in Hongaarse stijl.

De naam “Dumky” van Dvoraks pianotrio nr.4, geschreven in 1891, heeft een schitterende cellopartij, die met veel zeggingskracht ten gehore werd gebracht door Jeanny Beerkens.
De naam Dumky is afgeleid van een Oekrainse volksdans waarin levendige, vaak door stampende voeten begeleide melodieën worden afgewisseld met rustiger passages.

Jeanny 3

In navolging van De vierjaargetijden van Antonio Vivaldi schreef Piazzolla De vier seizoenen in Buenos Aires ( Las quatros estaciones porteñas 1965 – 1970).
Het publiek werd, heel toepasselijk getrakteerd op de uitvoering van de winter in de bewerking van een pianotrio, waarbij violist Jussi Paananen een hier en daar zeer virtuoze partij kunstig vertolkte.

Hobbematrio 2

Als toegift werd nog het langzame deel van Schubert’s opus 100 gespeeld. Je kon een speld horen vallen.
Wat kan ik anders zeggen dan: het was een schitterend concert!
WEBSITE HOBBEMA TRIO

18 december 2016

Canticum

Vandaag heeft de kerk in Epse een kleine metamorfose ondergaan: naast een enorme kerstboom past tenslotte geen 40 koppig koor. Daarom zat het publiek vandaag met de neus de andere kant op, dan het gewend was.
Dat koor, het Gorsselse Canticum, heeft het jaar van de koffieconcerten in het kerkje van Epse muzikaal en sfeervol afgesloten.
Inderdaad, “we” hebben het jaar afgesloten. Het publiek heeft drie onderdelen van het programma uit volle borst mee mogen zingen, en dat lukte bijzonder goed. Waarschijnlijk mede dankzij de goede steun van het koor, en…niet te vergeten de professionele leiding van dirigente Paulien Roos.

IMG_4712

Zij had een prachtig kerstprogramma samengesteld, waarbij het koor twee keer op adem mocht komen. Eén keer voor een intermezzo van bariton Jaap Roos die een paar liederen van Peter Cornelius ten gehore bracht en nog een keer voor een intermezzo van Antoinette Oskam. Zij liet een sonate van Händel horen op de altblokfluit. Beide solisten werden begeleid door Paulien Roos. De waardering was duidelijk te horen aan het applaus na afloop.

2016-12-18, Canticum, Jaap Roos2016-12-18, Canticum, Antoinette Oskamp

 

 

 

IMG_4702

Het aanwezige publiek is in kerstsferen ondergedompeld door dit concert.
Bij mij galmden  in elk geval de rest van de dag de kerstliederen door mijn hoofd!

WEBSITE CANTICUM