Uitgelicht

James Oesi

Concert op 18 november2018

Wat een verrassend concert!!

James Oesi is werkelijk een top-musicus!
Een musicus van groot formaat in het kleine Epse…

Wat een virtuositeit!

James kwam bescheiden op. Een kleine man met een enorme bos krullen, die hem heel erg typeert. Steeds gaf hij een heldere informatieve uitleg vooraf. Al in zijn eerste nummer Psy van Berio mochten wij kennis maken met zijn virtuositeit.

 

Wat een klasse!!

De Cello suite van Bach, no. 4 van de 6 geschreven suites, was oorspronkelijk geschreven voor Luit. Ongelofelijk moeilijk om dit op een contrabas te spelen. Ikzelf vond dit zware muziek, versterkt door de zware tonen van de contrabas. Maar Bach-liefhebbers zullen er van gesmuld hebben.

Wat een kunstenaar!!

James wisselde de twee volgende stukken van het programma om. Het werk van Vaskswas speciaal geschreven voor de contrabas voor het Duitse ARD concours en daardoor een extra grote uitdaging voor de speler: James strijkstok en vingers dansten over het instrument en zijn haren dansten mee. Allerlei technieken van plukken en korte en lange streken over de snaren wisselden zich in snel tempo af en zelfs op het laatst zong James mee, een verrassende tenor die prachtig harmonieerde bij zijn contrabas.

Wat een trefzekerheid!!

Het vierde stuk was van Rabbath, die als jonge leerling van 16 jaar al snel zijn leraren in Parijs eruit speelde en evenals James ook een geboren contrabassist. Hij begon met een verrassende toon, voor mij klonk het mechanisch en toch heel muzikaal. Weer een verrassing dus… want dit had ik nog nooit gehoord! Een top moeilijk stuk en dit is ook werkelijk topsport! Snel en trefzeker weet James met zijn kleine ranke vingers dansend over dit grote instrument met forse snaren de juiste toon te zetten! Middels een groots crescendo opklimmend naar een geweldig hoogtepunt!

Wat een hoogtepunt met een zeer geslaagde humoristische verrassing!!

Failing gecomponeerd door Johnson. A very difficult piece for solo string bass… James begon ineens in het Engels te praten  en tegelijk te spelen, eerst minimalistisch, langzaam en geleidelijk sneller… Een expressief werk met een verrassende tekst over ‘tekortkomingen’. Al Failing, succeed in failing! Vertellend, dat niemand weet of hij nu faalt of foutloos speelt… Wat een humor! Maar ook wat een top kunstenaar om dit te kunnen!

James Oesi kan werkelijk alles aan op de contrabas!!

James, dankjewel voor dit verrassende bijzondere concert!

We hebben dit keer meerdere fijne reacties binnengekregen van mensen die enorm genoten hebben van James en zijn contrabas.
Het is jammer dat er nog geen 40 bezoekers kwamen. Velen hebben dus een geweldig en uniek concert  gemist op TOP niveau…

Marijke Kersten

 

Heeft u dit concert gemist of wilt u het nogmaals beluisteren? Dat kan als u onderstaande link aanklikt:

Cello Suites van Bach

Bass Trip van Peteris Vasks

en Failing, a very difficult piece for solo string bass van Tom Johnson

 

16 december


Felicia van den End – fluit en Pepe Garcia – slagwerk. 

Stichting SONORO
Het is nu ruim twee jaar geleden dat velen van u hebben kunnen genieten van het concert van Felicia van den End en haar partner Pepe Garcia.
Op 29 mei 2016 maakten zij furore met hun optreden, of liever gezegd met hun performance in ons kerkje.
Zowel de muziek die zij vertolkten als het doel waarvoor zij speelden waren bijzonder.
Dat is de reden dat wij hen beide vroegen nog eens terug te keren met een nieuw programma. En dat doen ze!

Zij zullen wederom een benefietconcert geven en wel op 16 december waarbij geld wordt ingezameld voor de Stichting Sonoro.
Die stichting is zes jaar geleden in het leven geroepen door de initiatiefnemers Felicia van den End en Pepe Garcia, met het geven van concerten en muziekworkshops in Veracruz, Mexico, met als doel om kinderen die daar soms in moeilijke omstandigheden leven en aan de verleiding blootstaan om te vervallen tot (drugsgerelateerde) criminaliteit een ander perspectief te bieden.